MARCEL DEKKER NEDERLANDS KAMPIOEN MAZDA MX-5 CUP 2021

• Winnaar eerste race András Király en Dominique Kraan winnaar tweede race op TT Circuit
  • Spannende ontknoping van het seizoen; beslissing valt in laatste van totaal zes races
  • Dominique Kraan kampioen Junior Cup en John Hoogland kampioen Gold Cup

Marcel Dekker is kampioen in de Mazda MX-5 Cup 2021. Afgelopen weekend stelde hij in een zinderende finale op TT Circuit Assen zijn titel weer veilig tijdens de Hankook Finaleraces. Op de tweede plaats eindigde Dominique Kraan in de eindstand op zes punten verschil van Dekker. De derde plaats was voor András Király. Bij de Junior Cup is de winnaar Dominique Kraan van Johan Kraan Motorsport en bij de Gold Cup John Hoogland van Team Gripwinner.

De totaal zes evenementen van de Mazda MX-5 Cup vonden afgelopen seizoen plaats op vier verschillende circuits. Er werd gereden met een volledig voor circuitgebruik aangepaste Mazda MX-5 met een gewicht van ca. 960 kg en 184 pk. Naast het circuit van Assen werden ook op Zandvoort, Spa-Francorchamps en het Belgische Zolder races gereden. Het was een prachtig raceseizoen, met veel slipstreamgevechten en wisselingen van posities.

De spanning in deze competitie steeg dit weekend naar een hoogtepunt. De kwalificatietraining speelde zich af op een nat TT Circuit in Assen en veertien rijders gave acte de préséance. Na 20 minuten bleek Niels Langeveld de snelste te zijn in een tijd van 2:07.189, gevolgd door Dominique Kraan op 0,325 seconden en Filip Wojtowicz op 0,416 seconden.

Slipstream in kopgroep bij schemer tijdens eerste race

Met een flinke schemer ging John Hoogland weg van pole tijdens de eerste race. De regels schrijven voor dat de eerste tien van de startplekken worden omgedraaid. Dit had tot gevolg dat Hoogland met zijn tiende tijd van pole mocht vertrekken, met naast hem Melvin van Dam. Na de eerste ronde wist Király de koppositie te pakken en ook Niels Langeveld kon maar liefst zes plaatsen opschuiven van de tiende naar de vierde plaats.

Na zeven minuten is er een keurig slipstream-treintje te zien met Király, Dekker, Langeveld en Kraan. De beide Sam’s, Sam Jongejan en Sam van Norel, zitten een seconden achter de kopgroep. Er was een verschil te zien in de bandenkeuze bij teams. Een deel reed deze race op regenbanden, waardoor de rondetijden waar we aan gewend zijn niet bij iedereen werden gehaald. De rondetijden gingen aan het einde van de race omhoog, omdat er lichte regen viel. Eddy van Dam was helaas van de baan gespind, maar kon gelukkig wel de race voortzetten.

Király en Langeveld wisten een mooi gat te slaan, zodat ze los kwamen van Dekker, Kraan en Wojtowicz. Dekker, Kraan en Wojtowicz volgden in het laatste deel van de race in de tweede groep op 2,3 seconden. Winnaar van de eerste race is met grote voorsprong András Király, tweede wordt Niels Langeveld. Wojtowicz weet ontzettend goed op te klimmen in het laatste deel van de race en pakt de derde plaats.

Het venijn zit hem in de staart

Tijdens de tweede finalerace op een droge baan ging Niels Langeveld op start vanaf pole met naast hem Dominique Kraan. De spanning was om te snijden tussen de rijders, want de punten in het klassement lagen ontzettend dicht bij elkaar. Na de derde ronde reden in de kopgroep Langeveld, Dekker, Wojtowicz, Kraan en Király. Marcel Dekker nam de leiding over bij de vijfde ronde en Langeveld en Király volgden hem close. Wojtowicz viel iets terug en Kraan bleef voor Wojtowicz rijden.

András Király wist zich naar voren te knokken en pakt na zeventien minuten de kop, maar Marcel Dekker wist hem weer in te halen en de koppositie terug te pakken. Ook Dominique Kraan knokte zich netjes naar de tweede plaats in de kopgroep. Király en Dekker gebruikten continue de slipstream en pakten om en om de kop. Tijdens deze finalerace weet Gold-rijder John Hoogland, Ronald van Loon in te halen. Ervaren rijder Niels Langeveld moet helaas halverwege de race de pitstraat in, vanwege technische problemen.

De laatste ronde op Assen zal ons zeker bij blijven. Bumper aan bumper streden de mannen om de beker. In de laatste ronde raakte Király de auto van Dekker en dit zorgt dat hij vier plaatsen terug wordt gezet in de eindstand van de tweede race. In deze tweede race gaat de eerste plaats naar Dominique Kraan, de tweede plaats naar Filip Wojtowicz en de derde podiumplaats is voor Marcel Dekker.

Marcel Dekker kampioen Mazda MX-5 Cup 2021

In het eindklassement weet Marcel Dekker bovenaan te eindigen en dit zorgt ervoor dat hij ook dit jaar de felbegeerde eerste titel als kampioen in de Mazda MX-5 Cup krijgt. Dekker is opgegroeid op de circuits en een zeer ervaren rijder die sinds 2006 actief is in de autosport.

De competitie was dit jaar extreem sterk. Uiteindelijk gaat de tweede plek in het kampioenschap naar Dominique Kraan van Team Johan Kraan Motorsport en de derde plaats naar András Király van IL Motorsport.

In het Junior Kampioenschap gaat de eerste plaats naar Dominique Kraan gevolgd door Filip Wojtowicz en Simon Sikhart op de derde plaats. Bij het Gold Kampioenschap is de winnaar van 2021 John Hoogland, gevolgd door Ronald van loon op plek twee en Pim van Riet op plek drie.