KRAAN EN DEKKER WINNEN SPEKTAKELRACES IN ASSEN

• Dominique Kraan en Marcel Dekker winnaars Mazda MX-5 Cup op Jack‘s Racing Day
  • Crash in eerste race voor debutant Kees Rozema

Dominique Kraan en Marcel Dekker zijn de winnaars van de twee spectaculaire races in de Mazda MX-5 Cup tijdens de Jack’s Racing Day afgelopen weekend op het fraaie TT Circuit Assen.

Na een paar spetters op zaterdagochtend was de kwalificatie van 20 minuten op een droge baan. Dertien rijders stonden aan de start met hun 184 pk sterke MX-5. Tijdens de kwalificatie zette Wojtowicz mooie sectortijden neer, evenals Dominique Kraan. Wojtowicz pakte de derde snelste rondetijd en Kraan de tweede snelste tijd. Uiteindelijk ging de snelste rondetijd van 1:55.882 in de kwalificatie naar András Király.

Filip Wojtowicz begon dit weekend in Assen als leider van het tussenklassement met 62 punten. Hij zette de progressie van afgelopen seizoen mooi door. De marges tussen de coureurs waren klein, want Király startte dit weekend met 60 punten in het klassement.

Spannende en felle eerste race met schade

De Mazda MX-5 Cup kent bij de eerste van de twee races altijd een reversed grid voor de top tien. Debutant Kees Rozema had daardoor de beste startplek, met naast zich Gold-Cup rijder Dick van Elk. In de eerste ronde en bocht was er helaas direct een behoorlijke crash. De MX-5 van Kees Rozema werd vol geraakt. In een harmonica-effect botsten diverse coureurs tegen de auto van Rozema. Volgens de wedstrijdleiding was Johan Kraan de veroorzaker van de crash en kreeg hiervoor drie gridposities straf.

Na de safety car procedure werd de race hervat en alle rijders waren in het veld, met uitzondering van Kees Rozema en Ronald van Loon. Direct schoot Pim van Riet weg bij Dick van Elk. Dominique Kraan sloot snel aan bij deze kopgroep. Halverwege de tijd pakte Kraan de koppositie. Achter Kraan was het een spannend spel tussen Dekker en Van Riet, maar Van Riet wist de openingen goed dicht te houden. De rivaliteit tussen oom Pim en neef Bob van Riet was ook duidelijk zichtbaar, want zijn zaten dicht op elkaar in het veld

Met een zwaargehavende auto wist Király gedurende de race toch op de vijfde plek te blijven. Hij kreeg tijdens de race een penalty van twee posities, omdat hij inhaalde voordat er groen licht werd getoond.

Dekker wist een inhaalslag te maken door een krappere lijn in de noordlus te pakken. Hij haalde daarmee de oranje MX-5 van Van Riet in. Een tactische zet van Dekker, maar hij moest echter zijn tweede plek flink verdedigen. Onbedreigd wist Dominique Kraan aan kop te rijden en uiteindelijk pakte hij ook de eerste plek voor race 1 op het podium. Kraan had een voorsprong van ruim 6 seconden op tweede plaats finalist Marcel Dekker. Pim van Riet van Ferry Monster Autosport eindigt op nummer drie.

Spannend spel tussen Marcel Dekker en Dominique Kraan

De Mazda MX-5 Cup werd in race twee gecombineerd met de Ford Fiesta Cup. András Király startte van polepositie met naast hem Dominique Kraan. Daarachter op de tweede rij Filip Wojtowicz en Marcel Dekker. Bij de start van de tweede race ging Kraan goed weg en haalde direct in, net als Dekker. Király gleed bij de Stekkenwal in de eerste ronde van de baan. Na twee ronden vormde zich een kopgroep van vier rijders, in de volgorde Marcel Dekker, Dominique Kraan, routinier Pim van Riet en Filip Wojtowicz. Later sloot coureur Bob van Riet aan. Het bleef een spannend spel tussen Dekker en Kraan en de mannen waren zeer aan elkaar gewaagd. Dominique Kraan haalde in de zesde minuut Dekker in en pakte de leiding. Een minuut later wist Dekker zijn eerste positie in het veld terug te pakken en achter hem was er een mooie strijd tussen de mannen van Riet en Wojtowicz.

Met nog veertien minuten op de klok kwam er een gele vlag en daarna een safety car situatie, omdat pionnen van de track limits omver waren gereden. Pas bij de achtste minuut is het sein groen en kan het veld weer verder.

In de laatste twee ronde was het close racing tussen Kraan en Dekker. Zij wisselden elkaar af, maar uiteindelijk wint Dekker. De tweede plek op het podium gaat naar Dominique Kraan en de derde plaats is voor Pim van Riet.

Bij zowel race 1 als twee is de winnaar van de Gold Cup Pim van Riet en Dominique Kraan voor de   Junior Cup. De extra punten voor de snelste ronde gingen deze keer in race 1 naar Dominique Kraan met een tijd van 1:56.655 in de achtste ronde en naar Bob van Riet in de 12e ronde van race 2 met een tijd van 1:57.326.